Medená Ayurvédska Škrabka na jazyk

Medená Ayurvédska Škrabka na jazyk
 

V tradičnej Ayurvédskej medicíne , jazyk nie je orgán len pre chuť a reč, ale je to taký malý mikrokozmos celého tela.

Tvar , farba , povlak a textúra nášho jazyka indikuje celý náš zdravotný stav. Ak sa vydáte na vyšetrenie k ayurvédskemu doktorovi, jazyk je jedna z prvých vecí , ktorú kontroluje a vie na základe neho aj diagnostikovať.
Preto by sme sa o jazyk mali pravidelne starať a kontrolovať ho.
 
Toxíny na jazyku
V ayurvéde sa na tento účel používa medená škrabka a je to súčasť výbavy takmer každého človeka v Indii aj v tých najnižších vrstvách.
V noci , keď naše telo procesuje všetko , čo sme cez deň požili , toxíny/v ayurvéde ÁMA/ sa začínajú vyplavovať na náš jazyk , formou povlaku.
Ak áma/toxíny/ sú viac kaphového variantu, uvidíme na jazyku hrubý biely povlak. Ak pitového variantu - povlak je do žlta a ak prevláda vata tak hnedý.
Zoškrabanie tohto povlaku a toxínov medenou škrabkou , ako prvá vec po prebudení, zabráni tymto toxínom sa vstrebať naspäť do nášho tela.
 
Lepšie spojenie s telom
Táto metóda je taktiež dobrou cestou , ako skontrolovať svoje telo každé ráno a byť s ním tak v lepšom spojení.
Ak si mal na večeru pizzu alebo niečo ťažšie, na druhý deň ráno sa to hneď odzrkadlí na jazyku. Tiež v prípade ak si nachladený a podobne.
 
Prečo medená škrabka?
Najlepším materiálom pre škrabku sú zlato a striebro:) ak sa však pozeráme po niečom budgetovom a perfektne účinnom - ayurvéda odporúča medenú škrabku.
Štúdie ukazujú , že baktérie sa meďou zredukujú o 80 percent. Pomáha tiež poskytovať enzýmu, potrebné na to , aby sa zdravým baktériam darilo v ústach a udržuje zásaditosť jazyka. Meď je v ayurvéde preferovaným materiálom, tiež sa využíva na uskladnenie vody, a ideálne je tiež piť z medených pohárov.
Samotná Charaka Samhita - jeden z najkomplexnejších ayurvédskych textov odporúča vyčistiť si jazyk medenou škrabkou , ešte pred tým neź sa ráno napijeme vody.
 
Benefity čistenia medenou škrabkou:
 
lepšie rozpoznávanie chutí na jazyku
odstraňuje zápach z úst
posilnenie imunity
lepšie trávenie
aktivovanie orgánov 
aktivuje chuťové poháriky
zbavuje telo toxínov
 
Môžem zaručiť, že akonáhle zapojíte medenú škrabku do vašej rannej rutiny, stanete sa nej pozitívne závislí.
Po niekoľkých dňoch používania si všimnete výrazný rozdiel, tvoje ústa sa budú cítiť sviežejšie a chuťové poháriky živšie. 
Osobne si už neviem predstaviť odísť z domu , bez jej použitia :)