Ceremoniálne kakao a ľudské zdravie
Každý správny blog o kakau sa začína dúškom tohto legendárneho nápoja. Nie je tomu inak ani dnes.
Je potrebné zvoliť to správne na túto tématiku a dobrú kreativitu. Dnes voľba padla na Bio Peru od Monks.sk :)
Dnes sa pozrieme bližšie na to, aké má ceremoniálne kakao vplyv na naše telo a zdravie.
Čo v skratke hovoria vedecké výskumy a zameráme sa na rôzne oblasti a diagnózy. Podložíme to nejakým tým vedeckým textom, aj keď z iného pohľadu je najdôležitejši výskum, ako dobre poznáme vlastné telo my sami a dlhodobé sledovanie, čo nám robí a nerobí dobre.
Čítanie tohto článku vám zaberie 5 minút
Kardiovaskulárny systém
Záujem o účinky príjmu kakaa na kardiovaskulárny systém spočiatku podnietilo pozorovanie, že domorodí indiáni kmeňa Kuna, ktorí žijú na ostrove pri pobreží Panamy, majú veľmi nízky výskyt ischemickej choroby srdca, mozgovej príhody a hypertenzie.
Títo indiáni kmeňa Kuna konzumovali viac ako 5 šálok kakaa bohatého na flavanol, ktoré obsahuje 900 mg polyfenolov denne.Tieto pozorovania potvrdzujú viaceré európske epidemiologické štúdie.
V štúdii Zutphen Elderly sa zistilo, že zvyčajný príjem kakaa je nepriamo spojený najmä s približne 50 % znížením 15-ročnej kardiovaskulárnej úmrtnosti.
Všetko s mierou
A teraz príde info pre tých najväčších kakaopičov, ktorí si ráno kľudne urobia jednu ceremóniu a večer ďalšiu s ecstatic dancom :) V štúdii od Van den Bogaard (2010) sa zistilo, že kakao obohatené o teobromín (kakao najviac obohatené o teobromín je naša Venezuela) významne zvyšuje 24-hodinový ambulantný systolický krvný tlak a zároveň znížuje centrálny systolický krvný tlak.
Tieto zistenia tiež naznačujú, že užívanie vysokých množstiev kakaa niekedy až 100 g denne, nemusí byť vhodné z dôvodu vysokého obsahu tuku a energetickej hustoty kakaa. Ako vieme, odporúčaná ceremoniálne dávka je cca 42g, takže aj tí z nás ktorí sú veľkí nadšenci sú ďaleko pod 100g denne :) Takže tancovať neprestávajte:).
Nervový systém
Konzumácia kakaa môže zohrávať úlohu pri prevencii neurologických porúch, ako je napríklad depresia. Depresia je bežným ochorením, ktoré v súčasnosti postihuje veľkú časť populácie. Všetci poznáme ten pocit , keď si na zlú náladičku zakusíme do nejakej čokoládky a hneď je lepšie. U kvalitného ceremoniálneho kakaa to má výhodu, že v ňom nie je pridaný žiaden cukor ani iné chemikálie a tak, bude fungovať lepšie a zdravšie ako taká prvá pomoc na náladu.Dermatolģia
V minulosti sa čokoláda často považovala za potravinu, ktorá podporuje tvorbu akné. Toto všeobecné presvedčenie však nebolo podložené vedeckými dôkazmi. Medzi prvými spochybnili súvislosť medzi čokoládou a akné vedci z University of Missouri.
V štúdii skúmajúcej vplyv konzumácie čokolády na akné, 65 účastníkov skonzumovalo 112 g kakaa obohateného o mliečne výrobky čokolády každý deň počas 4 mesiacov. Výskumníci nezistili žiadne významné zmeny v akné.
Posledné výskumy podávajú správu, že iné zlúčeniny z čokolády, ale nie kakao, môžu podporovať akné.
Kedže pri ceremoniálnom kakae sa bavíme o produkte bez iných pridaných látok - nemá žiaden súvis a práve priaznivo pôsobí na pokožku. Veľmi často sa deje, že ľudia ktorí okúsia kvalitné kakao, už nemajú chuť povečeroch na "čokolády" s nemenovanou kravičkou na obale.
Viac pozornosti sa venuje dermatologickým vlastnostiam polyfenolov kakaa v poslednom čase. Ukázalo sa, že potravinové flavanoly z kakaa zlepšujú prekrvenie pokožky a ovplyvňujú kožný povrch a hydratáciu pokožky (Heinrich et al., 2006).
Obezita
Aaaaa áno občas sa ťa niečo vnútorne môže opýtať, ale akákoľvek bude tvoja odpoveď, nebude ťa posudzovať. Je to medicína prijatia.
Hoci sa čokoláda/kakao môže vnímať ako potravina, po ktorej sa priberá, pretože má vysokú energetickú hustotu, štúdie nezistili zvýšenie hmotnosti po trvalej konzumácii malého množstva kakaa alebo horkej čokolády . V jednej štúdii denná dávka 25 g (125 kcal) horkej čokolády veľmi mierne až zanedbateľne zvýšila telesnú hmotnosť po 3 mesiacoch, ale dávka 6 g (30 kcal) nebola spojená so žiadnou zmenou hmotnosti. Pri oboch dávkach sa znížil 24-hodinový priemerný ambulantný tlak.
Ukázalo sa, že oxid dusnatý zvyšuje absorpciu glukózy, zvyšuje oxidáciu mastných kyselín a glukózy, inhibuje syntézu tukov a zvyšuje lipolýzu v tukovom tkanive.
U ceremoniálneho kakaa sa bavíme vyslovene o zdravých tukoch a nie je tam kombinácia so sacharidmi, čo umožňuje dopriať si šálku pravidelne.
Jedna z najväčších výhod, ktorú nam komunikujete vy zákazníci, že po našom kakae, už nemáte chuť na sladké a nesiahate tak po nezdravých keksíkoch alebo čokoládach , ktoré vlastne čokoládami ani nemôžeme volať , kvôli ich toxickému zloženiu.
V ďalšom blogu budeme pokračovat a povieme si o vplyve kakaa na ďalsie aspekty nášho života. Ďakujeme za prejavenú dôveru a priazeň.
Lubomír
Ceremoniálne kakao Venezuela
Energia Silne stimulujúca, tanečné kakao Chuťový profil Oriešky, mliečna čokoláda a tóny tropického ovociaCeremoniálne kakao Ekvádor Arriba Nacional
Výnimočné kakao Arriba Nacional je dedičná odroda ekvádorského kakaa. Je vzácne tým, že Ttvorí len 1 % ekvádorskej produkcie kakaa.Ceremoniálne kakao Bio Raw Peru
Toto surové kakao bolo vyrobené pri teplotách nižších ako 42 stupňov celzia, pričom si zachovala svoju prirodzenú chuť a nutričné vlastnosti.Zdroje:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/
https://www.researchgate.net/
Fisher, N. D. L., and Hollenberg, N. K. (2006a). Aging and vascular responses to flavanolrich cocoa. J Hypertens. 24: 1575–80
Ferdowsian, H. R., and Levin, S. (2010). Does Diet Really Affect Acne? Skin Therapy Letter. 15(3): 1-2.
Davison, K., Coates, A. D., Buckley, J. D., and Howe, P. R. C. (2008). Effect of cocoa flavanols and exercise on cardiometabolic risk factors in overweight and obese subjects. International Journal of Obesity. 32: 1289–1296.
DOI:10.1080/10408398.2012.
Bisson, J. F., Nejdi, A., Rozan, P., et al. (2008b). Effects of long-term administration of a cocoa polyphenolic extract (Acticoa powder) on cognitive performances in aged rats. British Journal of Nutrition 100: 94–101.
Buijsse, B., Feskens, E. J., Kok, F. J., Kromhout, D. (2006). Cocoa intake, blood pressure, and cardiovascular mortality: the Zutphen Elderly Study. Arch Intern Med. 166(4): 411-7.