Ceremoniálne kakao a ľudské zdravie

Ceremoniálne kakao a ľudské zdravie

Ceremoniálne kakao a ľudské zdravie

Každý správny blog o kakau sa začína dúškom tohto legendárneho nápoja. Nie je tomu inak ani dnes.
Je potrebné zvoliť to správne na túto tématiku a dobrú kreativitu. Dnes voľba padla na Bio Peru od Monks.sk :)

Dnes sa pozrieme bližšie na to, aké má ceremoniálne kakao vplyv na naše telo a zdravie. 
Čo v skratke hovoria vedecké výskumy a zameráme sa na rôzne oblasti a diagnózy. Podložíme to nejakým tým vedeckým textom, aj keď z iného pohľadu je najdôležitejši výskum, ako dobre poznáme vlastné telo my sami a dlhodobé sledovanie, čo nám robí a nerobí dobre.

Čítanie tohto článku vám zaberie 5 minút 

Kardiovaskulárny systém

Záujem o účinky príjmu kakaa na kardiovaskulárny systém spočiatku podnietilo pozorovanie, že domorodí indiáni kmeňa Kuna, ktorí žijú na ostrove pri pobreží Panamy, majú veľmi nízky výskyt ischemickej choroby srdca, mozgovej príhody a hypertenzie.


Títo indiáni kmeňa Kuna konzumovali viac ako 5 šálok kakaa bohatého na flavanol, ktoré obsahuje 900 mg polyfenolov denne.Tieto pozorovania potvrdzujú viaceré európske epidemiologické štúdie. 

V štúdii Zutphen Elderly sa zistilo, že zvyčajný príjem kakaa je nepriamo spojený najmä s približne 50 % znížením 15-ročnej kardiovaskulárnej úmrtnosti.

Ceremoniálne kakao a ľudské zdravie

Všetko s mierou

A teraz príde info pre tých najväčších kakaopičov, ktorí si ráno kľudne urobia jednu ceremóniu a večer ďalšiu s ecstatic dancom :) V štúdii od Van den Bogaard (2010) sa zistilo, že kakao obohatené o teobromín (kakao najviac obohatené o teobromín je naša Venezuela) významne zvyšuje 24-hodinový ambulantný systolický krvný tlak a zároveň znížuje centrálny systolický krvný tlak. 

Tieto zistenia tiež naznačujú, že užívanie vysokých množstiev kakaa niekedy až 100 g denne, nemusí byť vhodné z dôvodu vysokého obsahu tuku a energetickej hustoty kakaa. Ako vieme, odporúčaná ceremoniálne dávka je cca 42g, takže aj tí z nás ktorí sú veľkí nadšenci sú ďaleko pod 100g denne :) Takže tancovať neprestávajte:).

Ceremoniálne kakao a ľudské zdravie

Nervový systém

Konzumácia kakaa môže zohrávať úlohu pri prevencii neurologických porúch, ako je napríklad depresia. Depresia je bežným ochorením, ktoré v súčasnosti postihuje veľkú časť populácie. Všetci poznáme ten pocit , keď si na zlú náladičku zakusíme do nejakej čokoládky a hneď je lepšie. U kvalitného ceremoniálneho kakaa to má výhodu, že v ňom nie je pridaný žiaden cukor ani iné chemikálie a tak, bude fungovať lepšie a zdravšie ako taká prvá pomoc na náladu.  
Nedávna štúdia hovorí , že prídavok kakaového extraktu s vysokým obsahom flavanolu, ktorý sa podáva potkanom pri teste núteného plávania, znižuje depresiu (Messaoudi 2008). Tento účinok sa pripisuje premene tryptofánu z kakaa na serotonín a prítomnosti niektorých zlúčenín v kakau, ktoré zmierňujú náladu, a tým chránia pred depresiou.    
 
Mamičky sa nás často pýtajú, či je kakao vhodné počas tehotenstva či dojčenia. Odpoveď nájdete nižsie a pridám ešte Monks PRO TIP. Pre tehotné či dojčiace ženy odporúčame v primeraných množstvách naše bio Peru alebo Ekvádor.   Raikkonen (2004) hodnotil prenatálnu frekvenciu konzumácie kakaa a jej vzťah k intenzite psychického stresu u 305 matiek. Hodnotil aj temperament dojčiat 6 mesiacov po pôrode. Zistilo sa, že kakao vyvoláva subjektívne pocity psychickej pohody, pomáha znižovať materský stres a zlepšovať temperament dojčiat.  
 
A teraz niečo k starším mužom. Na základe štúdie nižšie, by sa ich známa fráza "whiskey is liquid sunshine" mala zmeniť na "cacao is liquid sunshine". Pozorovania boli vykonané u mužov po 60tke, kde sa konzumácia kakaa spájala so zlepšením celkového zdravotného stavu a lepšou psychickou pohodou (Strandberg a kol., 2008). Tieto dôkazy spoločne podporujú potenciálnu úlohu kakaa a čokoládových polyfenolov pri udržiavaní kognitívnych funkcií počas života a pri prevencii starnutia.

Dermatolģia

Máš vyrážky , lebo ješ veľa čokolády! Fakt alebo fikcia?
V minulosti sa čokoláda často považovala za potravinu, ktorá podporuje tvorbu akné. Toto všeobecné presvedčenie však nebolo podložené vedeckými dôkazmi. Medzi prvými spochybnili súvislosť medzi čokoládou a akné vedci z University of Missouri. 
V štúdii skúmajúcej vplyv konzumácie čokolády na akné, 65 účastníkov skonzumovalo 112 g kakaa obohateného o mliečne výrobky čokolády každý deň počas 4 mesiacov. Výskumníci nezistili žiadne významné zmeny v akné.
Posledné výskumy podávajú správu, že iné zlúčeniny z čokolády, ale nie kakao, môžu podporovať akné.

Kedže pri ceremoniálnom kakae sa bavíme o produkte bez iných pridaných látok - nemá žiaden súvis a práve priaznivo pôsobí na pokožku. Veľmi často sa deje, že ľudia ktorí okúsia kvalitné kakao, už nemajú chuť povečeroch na "čokolády" s nemenovanou kravičkou na obale.

Viac pozornosti sa venuje dermatologickým vlastnostiam polyfenolov kakaa v poslednom čase. Ukázalo sa, že potravinové flavanoly z kakaa zlepšujú prekrvenie pokožky a ovplyvňujú kožný povrch a hydratáciu pokožky (Heinrich et al., 2006).
Ceremoniálne kakao a ľudské zdravie
Ceremoniálne kakao a ľudské zdravie

Obezita

Kakao sa nepýta hlúpe otázky, kakao ti rozumie :)
Aaaaa áno občas sa ťa niečo vnútorne môže opýtať, ale akákoľvek bude tvoja odpoveď, nebude ťa posudzovať. Je to medicína prijatia.
Hoci sa čokoláda/kakao môže vnímať ako potravina, po ktorej sa priberá, pretože má vysokú energetickú hustotu, štúdie nezistili zvýšenie hmotnosti po trvalej konzumácii malého množstva kakaa alebo horkej čokolády . V jednej štúdii denná dávka 25 g (125 kcal) horkej čokolády veľmi mierne až zanedbateľne zvýšila telesnú hmotnosť po 3 mesiacoch, ale dávka 6 g (30 kcal) nebola spojená so žiadnou zmenou hmotnosti. Pri oboch dávkach sa znížil 24-hodinový priemerný ambulantný tlak.

Ukázalo sa, že oxid dusnatý zvyšuje absorpciu glukózy, zvyšuje oxidáciu mastných kyselín a glukózy, inhibuje syntézu tukov a zvyšuje lipolýzu v tukovom tkanive. 
U ceremoniálneho kakaa sa bavíme vyslovene o zdravých tukoch a nie je tam kombinácia so sacharidmi, čo umožňuje dopriať si šálku pravidelne. 
Jedna z najväčších výhod, ktorú nam komunikujete vy zákazníci, že po našom kakae, už nemáte chuť na sladké a nesiahate tak po nezdravých keksíkoch alebo čokoládach , ktoré vlastne čokoládami ani nemôžeme volať , kvôli ich toxickému zloženiu.

V ďalšom blogu budeme pokračovat a povieme si o vplyve kakaa na ďalsie aspekty nášho života. Ďakujeme za prejavenú dôveru a priazeň.
Lubomír
Ceremoniálne kakao a ľudské zdravie

Ceremoniálne kakao Venezuela

Energia Silne stimulujúca, tanečné kakao Chuťový profil Oriešky, mliečna čokoláda a tóny tropického ovocia
Ceremoniálne kakao a ľudské zdravie

Ceremoniálne kakao Ekvádor Arriba Nacional

Výnimočné kakao Arriba Nacional je dedičná odroda ekvádorského kakaa. Je vzácne tým, že Ttvorí len 1 % ekvádorskej produkcie kakaa.
Ceremoniálne kakao a ľudské zdravie

Ceremoniálne kakao Bio Raw Peru 

Toto surové kakao bolo vyrobené pri teplotách nižších ako 42 stupňov celzia, pričom si zachovala svoju prirodzenú chuť a nutričné vlastnosti.

Zdroje:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4696435/#s027
https://www.researchgate.net/publication/256445382_Cacao_and_Human_Health_from_Head_to_Foot_-_A_Review
Fisher, N. D. L., and Hollenberg, N. K. (2006a).  Aging and vascular responses to flavanolrich cocoa. J Hypertens. 24: 1575–80
Ferdowsian,  H. R., and  Levin,  S.  (2010). Does  Diet  Really  Affect Acne?  Skin  Therapy  Letter. 15(3): 1-2.
Davison, K., Coates, A. D., Buckley, J. D., and Howe, P. R. C. (2008). Effect of cocoa flavanols and exercise on cardiometabolic risk factors in overweight and obese subjects. International Journal of Obesity. 32: 1289–1296.
DOI:10.1080/10408398.2012.657921 28 Danby, F. W. (2005) Acne and milk, the diet myth, and beyond. J Am Acad Dermatol. 52: 360-2
Bisson, J. F., Nejdi, A., Rozan, P., et al. (2008b). Effects of long-term administration of a cocoa polyphenolic extract (Acticoa powder) on cognitive performances in aged rats. British Journal of Nutrition 100: 94–101.
Buijsse, B., Feskens, E. J., Kok, F. J., Kromhout, D. (2006). Cocoa intake, blood pressure, and cardiovascular mortality: the Zutphen Elderly Study. Arch Intern Med. 166(4): 411-7.